Zamieszczone przez Kiniu
Wybór między: Passat b6 2.0 tdi lub Octava 2.0 tdi dsg
Zwiń
X
-
Wybór między: Passat b6 2.0 tdi lub Octava 2.0 tdi dsg
Cześć
Przyszła pora na zmianę auta, wybór zawęziłem do 2 aut (roczniki 2007-2008 - przebieg do 100tys):
- Passat B6 combi 2.0 tdi dsg
- Octavia 2 combi 2.0 tdi dsg
Co waszym zdaniem jest lepszym wyborem? Nie chodzi o lans ale żeby auto służyło i cieszyło i było JAK NAJMNIEJ AWARYJNE :lol:
Pompowtryski
Czytałem forum paska i przerażające są opinie o padających pompowtryskach siemensa w trakcie jazdy lub umierającej nagle pompie paliwa (koszty załamka). Ma to miejsce i w PD i CR
Czy w Octavii 2 też takie jazdy są ? czy też stosowano tu te wadliwe siemensy? Szukałem na forum ale nic nie znalazlem za wyjątkiem fakapu w Rs CR. W pasku chyba nie ma reguły jaki silnik czy pd czy cr (BKP to ponoć straszny kibel wszystko sie tam sypie) to pompowtryski padają jak chcą, a jak nie pompki to wiązki - jeden syf - wydatek i tak ok 2k od szt.
DSG
Czy z tym szarpaniem (odgłosami itp) opisywanymi na forum to juz norma? TTTM ?
Jeździłem paskiem kolegi i trochę potestowałem zwalnianie, nagłe przyspieszanie, starty z 1 i tam takich trzasków nie ma (auto ma ok 70tys)
Turbawka a dsg
Jak jest z nie-zamulaniem turbiny przy dsg. Jako że psj jest mi obce to i turbawka czysta aj jak to będzie z dsg ?
Jeżeli miałaby być octa dsg to który motor najlepszy -BKD? Chipa nie będzie.
dzięki za opinie
-
-
cysterniarz, mam znajomego w warsztacie. Mają podpisana umowę z jakąś firmą leasingową. Obsługują VW, Skody i Ople. i mówił, że co zima to praktycznie w każdym passacie wymieniają pompowtryski właśnie. a każdy po 2 tys za sztukę. Skody tylko na jakieś zwykłe wymiany itp.
To chyba lepiej się dobrze zastanowić
Passacik ładniejszy niż OII, no ale koszty utrzymania raczej wyższe będą.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
cysterniarz,
szwagier ma paska z 2.0TDI i DSG ale rocznik 2005-2006 dokładnie nie pamiętam, obecnie ma coś trochę ponad 100kkm i tylko płacze, już wymieniał wtryski, turbo, sprzęgło z 2-masem, kilka razy naprawiał "elektroniczny" ręczny, coś tam z radiem miał i zawieszenie też już robił, generalnie kiedy go nie spotkam to tylko same narzekania na te auto słyszę.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
a czy to musi byc ten 2.0 TDI????
Jak sie poczyta toto:
albo to:
to sie wszystkiego odechciewa....
ale gdybym mial kupic... i mialbym oba auta z pewnego zrodla... to chyba passata... chociaz forum passata przeraza opisami roznych dziwacznych usterek ktorych w octaviach nie ma.... wiec w sumie nie wiem.
w auto swiecie byl test passata na dystansie 100.000 km i wypadl koszmarnie...
Komentarz
-
-
Re: Wybór między: Passat b6 2.0 tdi lub Octava 2.0 tdi dsg
Zamieszczone przez cysterniarzTurbawka a dsg
Jak jest z nie-zamulaniem turbiny przy dsg. Jako że psj jest mi obce to i turbawka czysta aj jak to będzie z dsg ?
No i dodatkowo jest tryb sport, który ostrzej redukuje i mocniej kręci silnikiem [pod nogą niewprawionego kierowcy nawet do odcięcia]. Ale IMHO w zwykłym D można pocisnąć i jechać dynamicznie.
Zawsze jest też możliwość ręcznej zmiany biegów.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz3112o zima to praktycznie w każdym passacie wymieniają pompowtryski właśnieZamieszczone przez loruszwagier ma paska z 2.0TDI i DSG ... i tylko płacze
Zamieszczone przez marlej108
Mam nadzieje że to jednostkowe przypadki bo wydać 50k i kupić taką padake to później tylko sznur chyba.
dzięx b707
Komentarz
-
-
cysterniarz, możesz brać passata tylko nie 2.0 tdi :shock: passat wyjątkowo jest awaryjny z tym silnikiem :|
[ Dodano: Nie 26 Cze, 11 21:01 ]
dodam ze zamiast octy pomyśl o superbie :!:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
nie ogarniam :roll: aż tak się różni to 2.0 TDI w Passku że jest aż taka drastyczna różnica w awaryjności :?: :shock:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
cysterniarz, Moja Octavia jest z 2007 2.0 TDI z DSG. Jak do tej pory zero problemów, ale i przebieg mały, bo dopiero 62tyś.
Zamieszczone przez cysterniarzCzy z tym szarpaniem (odgłosami itp) opisywanymi na forum to juz norma? TTTM ?
Komentarz
-
-
A może Passat z 1.9 Tdi? Kolega ma takiego dwumas słychać już od x czasu i nadal jeździ.
Paliwo zawsze ma na rezerwie ,no czasem 1/4 i pompa chodzi :diabelski_usmiech Z ręcznym nie ma absolutnie żadnego problemu .
Ze względu na wygląd wybrałbym Passata.Ze względu na bezawaryjność Octavie .Passat ma więcej elektroniki np. ręczny czy wciskany kluczyk. Bardziej trwałe zawieszenie ma Octavia, a Passat ma wielowachaczowe które jest droższe w naprawie
Komentarz
-
-
kolega shok najwyraźniej wciąż używa określenia B6 dla B5+ czyli B5 po lifcie :roll:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWkolega shok najwyraźniej wciąż używa określenia B6 dla B5+ czyli B5 po lifcie :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokA może Passat z 1.9 Tdi?
Zamieszczone przez ooooo5oPaska ciężej będzie znaleźć z takim przebiegiem niż octe.
Zamieszczone przez shokZe względu na wygląd wybrałbym Passata
Zamieszczone przez piramidadodam ze zamiast octy pomyśl o superbie
Po tych lekturach zdecydowałem że jednak O II w dsg.
Zaczynam poszukiwania.
dzięx panowie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWnie ogarniam :roll: aż tak się różni to 2.0 TDI w Passku że jest aż taka drastyczna różnica w awaryjności :?: :shock:With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
od siebie dodam ostatnio rozmawialem z Panem w wulkanizacji ktory rowniez narzekal na swojego passka - mowil ze 40 tys. przejechal wymienil turbo, 5 tys. pozniej caly silnik, na koncu dodal ze nastepnym razem wezmie superbaJest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
jeżeli brać pod uwagę tanią eksploatację i bezawaryjność to wybrałbym skodę. miałem okazję jeździć tylko z silnikiem 1.9 tdi(manual, dsg nie jeździłem) sąsiad kupił na firmę w 2007 roku, auto ma przejechane już ponad 350 tys i chodzi elegancko oczywiście pełen serwis w ASO itp wszystko wymieniane w terminie itp do tej pory wymienione dwa razy sprzgło, rozrzad 3 razy i inne eksploatacyjne rzeczy jak klocki hamulcowe itp a auto lekkiego życia nie maturbina oryginalna jeszcze do tej pory, sam przejechałem tym autkiem ponad 30 tyś w róznych okresach jego użytkowania i nigdy nie zawiodło, auto jest uzywane do tej pory chociaz w firmie jeździ juz nowy superb
co do passata mam kilku znajomych i są srednio zadowoleni a eksploatują je raczej spokojnie i różnie z tym bywa a to wtryskiwacz a to problem z elektroniką albo turbo, przy dsg tez czasem coś szarpało. generalnie passek jest bardziej dostojny i elegancki( może też i ladniejszy ale to kwestia gustu) , skoda za to skromniejsza i niepozorna ale solidniejsza. wybór należy do ciebie
OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
Komentarz